Συμμετοχη στην Επιχερηματικη αποστολη της ΟΕΒ στην Τεχερανη-Ιραν

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχειρηματική αποστολή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2017.

Την αποστολή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΟΕΒ κ. Χρίστο Μιχαηλίδη, συνόδευσε εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Σοφοκλέους. Στην αποστολή της ΟΕΒ συμμετείχαν 20 επιχειρηματίες αναμεσά τους και o CEO του Ομίλου μας GDL Green Energy Group και Αντιπρόεδρος της ΟΕΒ κ.Γιώργος Γεωργίου και o CCO του Ομίλου μας κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Την πρώτη ημέρα παραμονής της αποστολής στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε συνέδριο της ΟΕΒ και της Επενδυτικής Εταιρείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Ιράν (SSIC) το οποίο αφορούσε τις προοπτικές ανάπτυξης επενδυτικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στην Κύπρο καθώς και στις ιδιομορφίες ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών στο Ιράν. Στο συνέδριο μίλησαν ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Σοφοκλέους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SSIC κ. S. R. Norouz Zadeh και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Σχέσεων του Ιράν κ. Seyed Hassan Hefdahtan.

Στα πλαίσια της αποστολής υπογράφτηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ ΟΕΒ και SSIC. Το Μνημόνιο προνοεί μεταξύ άλλων τη συνεργασία σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, την ανταλλαγή πληροφοριών / ενημέρωσης, τη διοργάνωση κοινών δράσεων και την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας προς όφελος των Κυπριακών και Ιρανικών επιχειρήσεων. Ακολούθησαν δεκάδες επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των Κυπρίων και Ιρανών επιχειρηματιών, συνδεδεμένων με την SSIC. Σημειώνεται ότι οι μητρικές και θυγατρικές εταιρείες της SSIC ξεπερνούν τις 300 με συνολικό κύκλο εργασιών πέραν του 22% του ΑΕΠ του ΙΡΑΝ.

Επίσης, στα πλαίσια της επιχειρηματικής αποστολής υπογράφτηκε σχέδιο δράσης μεταξύ του Ομίλου GDL και της θυγατρικής εταιρείας της SSIC, TAMIN ENERGY DEVELOPMENT COMPANY (TEDCO), σε συνέχεια του Μνημονίου Συναντίληψης που είχε υπογραφτεί στις 23 Απριλίου 2017 για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων στο Ιράν.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση πρόσθετων επιχειρηματικών συναντήσεων με ιδιώτες Ιρανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία.

Στη διάρκεια της αποστολής διαπιστώθηκαν σημαντικές προοπτικές για συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με τις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής αναμένεται η πραγματοποίηση επιχειρηματικών συνεργασιών πολλών εκατομμυρίων ευρώ.